Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Noć Muzeja

20. маја 2017. @ 08:00.21. маја 2017. @ 00:01

U subotu 20. maja obeležava se Evropska noć muzeja. U Zavičajnom muzeju „Paraćin“ pored stalne postavke moći ćete da vidite izložbu „Stalno i nestalo voće Srbije“, kao i nedavno otvorenu izložbu „Srednje Pomoravlje u srpsko-bugarskom ratu 1885-86.“. Kroz postavke Muzeja će vas u noći muzeja voditi učenici O.Š. Momčilo Popović – Ozren“.

STALNA POSTAVKA
(u prizemlju)

Stalnu postavku čine predmeti koji svedoče naseljima zemljoradničkim zajednicama mlađeg neolita, među kojima su najznačajnija Motel Slatina kod Paraćina i Turska česma, Slatina kod sela Drenovca. Bronzano doba je predstavljeno kamenim, metalnim i keramičkim nalazima iz bronzanodopske nekropole sa spaljenim pokojnicima ,,Gloždak” koja je pripada nosiocima Paraćinske kulturne grupe. Iz perioda starijeg gvozdenog doba izloženi su keramički i me talni predmeti za svakodnevnu upotrebu. Jedan deo stalne postavke čine predmeti mlađegvozdenodopske kulture Skordiska.
Period rimske dominacije zastupljen je nalazima, koji su iza sebe ostavili stanovnici antičkog naselja Sarmates-a, koje je verovatno bilo podignuto na mestu današnjeg Paraćina.
Period vizantijske dominacije predstavljen je nalazima sa utvrđenja Momčilov grad, podignuto u VI veku na obroncima Juhora. Utvrđenje je bilo sastavni deo unutrašnjeg vizantijskog sistema utvrđenja koje je istovremeno imalo funkciju refugijuma, kontrole i zaštite putne mreže.
Period srednjevekovne srpske države dokumentovan je nalazima sa vojnog utvrđenja Petrus i manastirskih kompleksa Namasija i Sv. Jovan Glavosek.
Poseban deo stalne postavke čine ostaci fosilne flore i faune koji odslikavaju geomorfološke i klimatološke promene na ovom delu Balkana.
Deo stalne postavke čine upotrebni predmeti koji odslikavaju gradski život Paraćina s kraja XIX i prvih decenija XX veka.

IZLOŽBA „STARO I NESTALO VOĆE SRBIJE“
(na spratu)

Gostujuća izložba Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, autorke Aleksandre Savić.
Na izložbi «Staro i nestalo voće Srbije» biće predstavljeno 64 sorte autohtonog i odomaćenog voća.
Jedan deo izložbe posvećen je upotrebi jabuke i šljive u narodnim običajima i tradiciji kod Srba, voćki kao svetom drvetu – zapisu, kao i izvodu iz arhive starih i retkih knjiga iz oblasti voćarstva koje datiraju iz 19. veka.
Na izložbi će biti predstavljeni sveži plodovi voća i herbarski materijal Zbirke voća Prirodnjačkog muzeja, umetnički crteži plodova, autorske fotografije voća sa motivima sela, etnološki eksponati upotrebnih predmeta vezanih za voće, rakiju i dr.
Izložbu prati i publikacija „Staro i nestalo voće Srbije“ autora Aleksandre Savić, u kojoj je dat ilustrovan prikaz autohtonog voća Srbije sa autentičnim fotografijama srpskog sela.

IZLOŽBA „SREDNJE POMORAVLJE U SRPSKO-BUGARSKOM RATU 1885-86.“
(podrumske prostorije)

Gostujuća izložba Zavičajnog muzeja Jagodina, autora istoričara Ninoslava Stanojlovića i muzejskog savetnika Duška Grbovića.
Izložba prikazuje dešavanja koja su dovela do izbijanja srpsko-bugarskog rata i njegov tok,
Autori su kroz fotografije, ilustracije, dokumenta i različite predmete, predstavili opšte prilike u Srbiji, politička dešavanja, privredni i kulturni razvoj zemlje do izbijanja rata.
Opisane su pripreme za rat, stanje u vojsci, ratna dejstva i mirovni pregovori, a poseban naglasak je stavljen na dešavanja na teritoriji srednjeg Pomoravlja koja su obeležila ovaj događaj.
Takođe, istaknute su značajne ličnosti koje su bile rodom iz Paraćina ili koje su boravile u Paraćinu tokom tog rata.
Izložbenu postavku čini građa prikupljena u oko 30 institucija i od pojedinaca iz raznih krajeva Srbije i Bugarske.

Muzej će biti otvoren do kasno u noć, a ulaz je besplatan! Dobrodošli!

Details

Start:
20. маја 2017. @ 08:00
End:
21. маја 2017. @ 00:01
Event Categories:
,
Event Tags:
,

Organizer

Muzej Paraćin
Povratak na vrh