Ružićeva kuća

Zavičajni muzej u Paraćinu danas ja smešten u „Ružićevoj zgradi“, koju je između 1870 i 1875. godine podigao Petar Ružić, sudija suda paraćinskog i odbornik. Zgrada je sagrađena kao jedan od prvih spratnih objekata u Paraćinu sa elementima neoklasicizma, što je bio čest slučaj sredinom 19. veka u Srbiji. Petar Ružić, viđeniji građanin varoši paraćinske, bio je veliki zagovornik razvoja prosvete u Paraćinu pa i šire. Tako je na njegov zahtev Ministarstvo prosvete odobrilo otvaranje prve dvorazredne gimnazije u Paraćinu, „ Realčice“ 1878. godine.

Ova zgrada u početku namenjena stanovanju u svojoj istoriji često je menjala namenu.

Prvih godina srpsko turskih ratova 1876-1878. godine prostorije ovog zdanja koriste se za smeštaj manje prihvatne bolnice. Prema istorijskim dokumentima nakon ovih ratova u zgradi su bila smeštena neka odeljenja gomnazije kao i ženska zanatska škola, koju je osnovalo dobrovoljno društvo“Kola srpskih sestara“ oko 1910. godine. Čemu je zgrada služila tokom prvog svetskog rata nema podataka. od 1919. godine uprostorije Ružićevog zdanja vraća se škola gde u kontinuitetu boravi do 1929. godine kada zgradu za svoje potrebe preuzima vojska. Nakon drugog svetskog rata zgrada često menja namenu. Koristi se za potrebe vojske, na kratko se u njene prostorije vraća škola, koristi se u stambene svrhe, izvesno vreme u njoj radi i Urbanistički zavod SO Paraćin.

Odlukom Skupštine opštine Paraćin „ Ružićeva zgrada“ 1977. godine dodeljuje se na trajno korišćenje Zavičajnim muzeju a 27. novembra 1984. godine proglašena je kulturnim dobrom – spomenikom kulture.

„Kuća Ružića“ –  Spoljašnjost zgrade je potpuno renovirana 2016. godine. Zgrada je pod zaštitom države kao spomenik kulture.