Izložba FILMSKI PLAKAT 1941–1945.

Gostujuća izložba Istorijskog arhiva Požarevac na spratu Zavičajnog muzeja „Paraćin“.
Vreme Drugog svetskog rata obeleženo je izuzetnim nabojem dogadjaja i intenzitetom odvijanja društvenih procesa.
Odlazak u bioskop, gde je to bilo moguće, bio je jedna od glavnih zabava.
Izložba plakata filmova prikazivanih u Beogradu i drugim gradovima Srbije tokom Drugog svetskog rata, predstavlja deo bogate kulturne baštine, kao i predmet interesovanja najšire javnosti, od prolaznika na ulici do pasioniranih kolekcionara arhivskih i muzejskih zbirki. Plakati sa ove izložbe govore o filmovima nemačke, mađarske, švedske i američke produkcije u navedenom periodu, a koji kao celina, ostavljaju snažan utisak o događajima i tokovima prošlosti. Kontinuitet praćenja plakata kroz vreme njihovog izdavanja, predstavlja istoriografsku priču posebnu po svojoj dinamici i profilisanim životnim temama koje čine njihov sadržaj.
Izložba filmskih plakata u periodu od 1941. do 1945. godine prikazuje hronološki razvoj (uglavnom) evropske kinematografije kroz isticanje bliske veze razvoja društva i politike i filmskog stvaralaštva.
Prvenstvena namera autora kataloga i izložbe je da se doslednom primenom hronoloških principa predstavi filmski plakat iz digitalne zbirke plakata Istorijskog arhiva Požarevac.
Oni se ovde ne objavljuju u funkciji poistovećivanja ili opovrgavanja sa porukama koje saopštavaju, već kao izvorno bogatstvo koje će biti interesantno široj posmatračkoj i čitalačkoj publici.
Autorke izložbe su dr Jasmina Nikolić i dr Dragana Miloradović.
Otvaranje izložbe je u petak 09.02. u 19 časova.
Izložba će biti postavljena na spratu Muzeja od 09.02. do 09.03.2018. god.