Izložba „Minerali Trepče“

Izložba „Minerali Trepče“, je gostujuća izložba Prirodnjačkog muzeja iz Beograda. Autor izložbe je kustos mineralog Aleksandar Luković.
Zbirka minerala sa lokaliteta Stari Trg – Trepča jedna je od najvećih i najlepših zbirki, a na izložbi je predstavljeno preko 70 minerala najraznovrsnijih oblika, formi kristala i boja. Posetioci će imati priliku da vide fascinantne primerke mineralnih asocijacija, poput velikih mineralnih druza i izuzetno lepe minerale iz grupe karbonata. Svaki komad Trepčinih uzoraka bilo da se nalazi u našim ili svetskim muzejima i zbirkama, deo je ograničene kolekcije. Ove minerale odlikuje izuzetna lepota kristalnih formi, jedinstvena asocijacija mineralnih vrsta, kao i retkost pojavljivanja u prirodi.
Mineraloška zbirka Prirodnjačkog muzeja nastala je akvizicijom prvih primeraka minerala 1904. godine, donacijom Velike škole (danas Univerziteta) tek osnovanom Prirodnjačkom muzeju. Jedan deo zbirke je dobijen iz tadašnjeg Rudarskog odeljenja Ministarstva privrede, kao i Geološkog zavoda.
Ozbiljnije prikupljanje minerala počinje sa dolaskom u rudnik prof. Franca Šumahera, poznatog nemačkog naučnika. On je u toku trogodišnjeg rada u Trepči sakupio bogatu zbirku minerala i stena i sav taj materijal poklonio Prirodnjačkom Muzeju. Ova zbirka ima veliku naučnu, a po lepoti kristala i posebnu estetsku vrednost.
Bogatstvo Trepče, koja je najveće nalazište olovno-cinkane rude u Evropi, bilo je poznato još u rimsko doba o čemu svedoči uljana lampa nađena u starom podzemnom kopu. Srednjovekovna eksploatacija rude počela je oko 1303. godine a obezbeđivala je dobijanje zlata, olova i srebra. Tvrđave u dolini Ibra izgrađene su zahvaljujući baš tom srebru, a za prve srpske srebrne dinare koje je 1412. kovao despot Stefan Lazarević korišćeno je srebro iz Trepče. Eksploatacija koja je ponovo pokrenuta tridesetih godina prošlog veka vrlo brzo je dobila ogromne razmere. Pored bogatstva rudom, Trepča je izuzetna i po mineraloškom sastavu koji čini preko 60 različitih vrsta minerala vanredne lepote, koji se zbog toga nalaze u mnogim muzejima širom Sveta. Prirodnjački muzej u Beogradu može da se pohvali veoma bogatom i vrednom zbirkom minerala iz Trepče.
Cilj izložbe je da se publici predstavi značaj rudnika Trepča, kao jedan od najvećih rudnika olova i cinka u Evropi, i prikaže lepota i izuzetnost njegovih minerala.
Izložba će biti otvorena u Zavičajnom muzeju „Paraćin“ do 09.06.2016. god.