Arheolozi u potrazi za neolitskim kućama

Počeli radovi na jednom od najvećih nalazišta na lokalitetu Drenovac. Turistima će biti dostupnije tek kad se završi prilaz sa auto-puta

Ny jednom od najvećih neolitskih nalazišta u Srbiji, koje je nalazi blizu auto-puta kod sela Drenovac u blizini Paraćina, ponovo je živo.

Stalna ekipa beogradskog Arheološkog instituta i studenti arheologije na Filozofskom fakultetu, sa gostima iz BiH i Bugarske, nastavili su istraživanja pod balonom. To će omogućiti istraživačima da ne rade više pod vedrim nebom i bolju zaštitu iskopina, a radovi na njegovom uređenju samog balona tek nedavno su kompletirani. Uređeni su potporni zidovi i betonirani prilazi, a prema rečima direktora paraćinskog Zavičajnog muzeja Branislava Stojanovića, to je i neophodna priprema koja će omogućiti skorašnji dolazak turista.

– Ovog leta arheolozi i studenti radiće na definisanju objekta u sondi 22. To je jedan od poslednje pronađenih objekata, ostataka neolitske kuće u balonu. Arheolozi će takođe otvoriti i presek rova sa istočne strane lokaliteta. Prošlog leta otkriveno je da taj rov opasuje ceo lokalitet, a sa donje strane je auto-puta prema selu Sikirica – objašnjava Stojanović.

U arheološkom timu, koji se još okuplja, biće četrdesetak ljudi. Nosilac projekta je Arheološki institut, a radove finansiraju zajednički Ministarstvo kulture i informisanja i paraćinska lokalna samouprava.

I dok grupa entuzijasta nastavlja sa poslom pod balonom, ostali deo ekipe je na svom „radnom mestu“ u drenovačkoj osnovnoj školi. Ova škola je već godinama tokom leta svojim prostorom na usluzi istraživačima, njihova je baza za smeštaj i rad. Osim u školi, deo pokretnih nalaza ovog leta prvi put će se obrađivati i u novom depou Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

 

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:674718-Arheolozi-u-potrazi-za-neolitskim-kucama

Zorana Rašić